Steelcase
close X
Steelcase - EKA Hellas

Place matters.

When you bring people together in spaces that best support their needs – where they work, learn and heal – they will be more satisfied, productive and creative.

Together, Steelcase and EKA Hellas SA can share the leading insights, smart solutions and innovative products to transform your spaces and inspire and engage those who use them. Visit Steelcase to learn more.

Visit Steelcase to learn more

▲ TOP
EKA Hellas

Αγαπάμε ακόμα τον εργασιακό μας χώρο;

2
Nov
2020

Όλοι θέλουν να μάθουν τι επιφυλάσσει το μέλλον και πώς θα είναι ο εργασιακός μας χώρος μετά την πανδημία.

Σε μία συζήτηση με τον Iñaki Lozano Ehlers, διευθύνων σύμβουλος της BICG, σχετικά με το πιο πάνω θέμα, ρωτήσαμε την άποψη του και μας απάντησε πώς βλέπει τον εργασιακό χώρο να μεταβάλλεται μέσα στα πλαίσια ενός πιο κοινωνικού, περιβαλλοντικού και οικονομικά βιώσιμου επιχειρηματικού οικοσυστήματος. 

Στην ερώτηση: Γιατί πηγαίνουμε ακόμη στο γραφείο, η απάντησή του είναι σαφής και ξεκάθαρη: Πηγαίνουμε στο γραφείο για δύο λόγους – επειδή εκτελούμε μερικές δραστηριότητες καλύτερα εκεί και λόγω της εμπειρίας που μας δημιουργεί ο χώρος.

Πολλοί εργαζόμενοι που συμμετείχαν στο παγκόσμιο φαινόμενο-πείραμα εργασίας-από-σπίτι, έχασαν την έμφυτη ανθρώπινη εμπειρία του να συνεργάζονται σε φυσικούς χώρους, ειδικά σχεδιασμένους για να προάγουν τη δημιουργικότητα, την ευκινησία και την καινοτομία.

Ο Ehlers ανέφερε ότι μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες μελέτης της εξέλιξης του χώρου εργασίας, προκύπτουν βασικοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι πρέπει να συνεχίσουν να πηγαίνουν στο γραφείο. Όλα αυτά τα χρόνια παρακολουθούμε την εξέλιξη του χώρου εργασίας και τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε, από άποψη χρόνου, τόπου και δομής. Η περίοδος που βιώνουμε τώρα, λόγω της πανδημίας  είναι απλά ένα ακόμη βήμα προς την εξελικτική πορεία  του εργασιακού μας χώρου. Οι αλλαγές υπήρξαν ραγδαίες και ταυτόχρονες σε παγκόσμια κλίμακα ενώ οι εξελίξεις τους τελευταίους μήνες ήταν περισσότερες και σημαντικότερες απ’ ότι στα τελευταία 5 χρόνια. Το επόμενο και σίγουρα αναμενόμενο βήμα είναι η μετά-Covid εποχή. Το μόνο δεδομένο πάντως είναι ότι το τι βιώνουμε σήμερα λόγω της πανδημίας, δεν μας εκπλήσσει καθόλου.  

 

Νομίζω ότι ο κλάδος μας θα εξελιχθεί θετικά. Οι άνθρωποι και οι οργανισμοί κατάλαβαν πόσο σημαντικό είναι να δοθεί προσοχή στον τρόπο που εργαζόμαστε, στον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε την τεχνολογία και τη συνάφεια της εταιρικής κουλτούρας. Όλα αυτά θα μας βοηθήσουν να ξεδιπλώσουμε ένα πιο κοινωνικό, περιβαλλοντικό και οικονομικά βιώσιμο επιχειρηματικό οικοσύστημα.

Σε ερώτηση για το ποιες τάσεις πιστεύει ότι θα παραμείνουν στην μετά -Covid εποχή και θα αλλάξουν τον τρόπο που θα εξυπηρετούν τους πελάτες τους, ο κύριος Ehlers απαντά: 

Η αποκεντρωμένη εργασία – εργασία μακριά από το γραφείο – πέρασε το τεστ. Σε παγκόσμια κλίμακα, αντιλαμβανόμαστε ότι τα πραγματικά εμπόδια ήταν περισσότερο στο μυαλό μας παρά στις διαδικασίες, τις τεχνολογίες ή τις δραστηριότητες που δεν μπορούσαμε να εκτελέσουμε από απόσταση. Από την άλλη πλευρά, οι μετρήσεις απόδοσης θα αλλάξουν σημαντικά από εδώ και πέρα γιατί όλοι πρέπει να γνωρίζουμε την προσωπική και ομαδική συμβολή μας στους επιχειρηματικούς στόχους και την κουλτούρα της εταιρείας.
 

Για εμάς, η νέα στόχευση είναι πώς να δημιουργήσουμε μια νέα εμπειρία πελάτη και υπαλλήλου. Λιγότερο παραδοσιακές τελετουργίες πρόσωπο με πρόσωπο και μια εξυπνότερη ισορροπία βιωσιμότητας που συνδυάζει το χρόνο και την προσπάθεια  (time-effort-integrated), θα μας βοηθήσουν να καθορίσουμε τους νέους κανόνες του παιχνιδιού.

 

 

 

H μερικώς ( part time) εργασία  από το σπίτι, ενώ πηγαίνουμε και στο γραφείο ήταν πάντα μια θετική εργασιακή πρακτική. Η ισορροπία μεταξύ εργασίας που διανέμεται σε face to face ( πρόσωπο με πρόσωπο)  και remote (εξ αποστάσεως) ήταν και εξακολουθεί να είναι η συνταγή για μια επιτυχημένη ισορροπία εργασίας και επαγγελματικής ζωής. Για πολλούς από εμάς, το να πηγαίνουμε στο γραφείο θα παραμείνει σημαντικό μέρος της επαγγελματικής μας ζωής. Θα είμαστε πιο ενήμεροι για το τι πρέπει να κάνουν, πότε και πού, αντανακλώντας ως εκ τούτου, την πραγματική αξία του γραφείου μας.

Τέλος ο κύριος Ehlers ρωτήθηκε για το ρόλο που αναμένει να έχει ο φυσικός εργασιακός χώρος μετά από όλες αυτές τις αλλαγές και εξελίξεις που βλέπουμε να συντελούνται στις μέρες μας και πώς αυτός βοηθά τον οργανισμό να επιτύχει τους στόχους του;

“Τις τελευταίες δεκαετίες, το γραφείο γνώρισε μια σημαντική μεταμόρφωση, μία μετάλλαξη από έναν χώρο που έχει σχεδιαστεί κυρίως για μεμονωμένη εργασία σε έναν χώρο συνεργασίας και αλληλεπίδρασης μεταξύ συναδέλφων.

Λόγω της τεχνολογίας, του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, της επεξεργασίας εγγράφων ή ακόμη και της τηλεδιάσκεψης, ποιος ο λόγος να πάμε στο γραφείο;

Η απάντηση είναι σαφής – απόδοση και ανθρώπινη φύση ως κοινωνικό ον. Αλληλοεπιδρούμε καλύτερα λόγω της πρόσβασης που έχουμε σε καλύτερες τεχνολογίες και κατάλληλες εγκαταστάσεις τα οποία επιφέρουν καλύτερα αποτελέσματα. Μαζί μαθαίνουμε όλο και πιο γρήγορα παρατηρώντας και αλληλοεπιδρώντας με τους συναδέλφους. Ή επιδιώκουμε την απαιτούμενη ησυχία που μπορεί να μην βρούμε στο σπίτι ή οπουδήποτε αλλού.

Το πιο σημαντικό, θέλουμε να ζήσουμε όπου ανήκουμε. πηγαίνουμε στο γραφείο για να συναντηθούμε και να συνομιλήσουμε με συναδέλφους, να έχουμε κίνητρα, να εμπνεύσουμε και να απολαύσουμε το πρόσθετο όφελος μιας εταιρείας.

 

Πηγή Άρθρου: Steelcase Office Furniture Solutions

Need help optimizing your workspace?
Related articles