Steelcase
close X
Steelcase - EKA Hellas

Place matters.

When you bring people together in spaces that best support their needs – where they work, learn and heal – they will be more satisfied, productive and creative.

Together, Steelcase and EKA Hellas SA can share the leading insights, smart solutions and innovative products to transform your spaces and inspire and engage those who use them. Visit Steelcase to learn more.

Visit Steelcase to learn more

▲ TOP
EKA Hellas

«Απο τον κοσμο του Ομηρου. Τηνος και Κυκλαδες στη Μυκηναϊκη εποχη» στο Μουσειο Μπενακη

20
Jan
2020

Η έκθεση «Από τον κόσμο του Ομήρου. Τήνος και Κυκλάδες στη Μυκηναϊκή εποχή” λαμβάνει χώρα στο μουσείο Μπενάκη από 19/12/2019 έως 08/03/2020».

 

Είναι μεγάλη μας τιμή να συμβάλουμε με τη χορηγία μας σε αυτή την τόσο σημαντική για την Ιστορία μας έκθεση. Οι μοκέτες και τα LVT της Interface εναρμονίζονται με την αύρα αυτής της περιόδου, αναδεικνύοντας έτσι τα εκθέματα της θαυμαστής παρακαταθήκης των Μυκηναίων.

 

O Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός έγινε από τους Αρχιτέκτονες Νίκο Βρατσάνο & Νάντια Κούλα και ο Γραφιστικός Σχεδιασμός από την Peak Design.

Στο κείμενο που συνέταξαν, μας παρουσιάζουν τους λόγους που επέλεξαν να συνδυάσουν βινυλικό δάπεδο και πλακίδια μοκέτας της @Interface. Διαβάστε τη φιλοσοφία πίσω από την επιλογή των υλικών, παρακάτω:
«Στα τέλη της δεκαετίας του ’70, κατά τη διάνοιξη ενός επαρχιακού δρόμου στην περιοχή της Αγίας Θέκλας στη Βόρεια Τήνο, ο εκσκαφέας έπεσε επάνω σε ένα θολωτό Μυκηναϊκό τάφο, από τους ελάχιστους που έχουν βρεθεί στις Κυκλάδες. Μεγάλο τμήμα της Θόλου κατέρρευσε, αλλά τα ταφικά αφιερώματα μέσα διασώθηκαν και αποτέλεσαν αντικείμενο συστηματικής ανασκαφικής έρευνας. Με αφορμή την παρουσίαση των ευρημάτων αυτών, συνδιοργανώθηκε από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και το Μουσείο Μπενάκη η Έκθεση, όπου συσχετίζονται χρονολογικά και ιστορικά τα νέα ευρήματα με αντίστοιχα από όλες τις Κυκλάδες, αναδεικνύοντας τη -σχετικά- άγνωστη Μυκηναϊκή παρουσία στην περιοχή αυτή.

Η εικόνα του δρόμου που τέμνει το ταφικό μνημείο, την κυκλική Θόλο, απετέλεσε ένα βασικό στοιχείο σχεδιασμού. Προκειμένου να αποδοθεί η εικόνα αυτού του δρόμου μέσα στο χώρο της Έκθεσης, χρησιμοποιήθηκαν δύο υλικά δαπέδου:
Για την πορεία, πλακίδια γκρι μοκέτας με διαβαθμίσεις σκούρων τόνων και «φαγώματα» που να αποδίδουν τη φθορά και την υφή ενός επαρχιακού οδοστρώματος. Το υπόλοιπο πάτωμα διαστρώθηκε με βινυλικό δάπεδο με πιο αφαιρετική χροιά που να προσομοιάζει στο τοπίο με τις γυμνές κυκλαδίτικες πλαγιές που διασχίζει ο δρόμος. Η διαφορά υφής μεταξύ των δύο υλικών βοηθάει τον επισκέπτη στο αισθάνεται στο βάδισμα τα όρια μεταξύ πορείας και χώρων στάσης.
Τα χρώματα του δαπέδου επιλέχτηκαν έτσι ώστε να ταιριάζουν αρμονικά και με το επίχρισμα από κεραμάλευρο με το οποίο επενδύθηκαν οι προθήκες και οι ιδιαίτεροι τοίχοι, έτσι ώστε το όλο σύνολο να αποπνέει μία “γήινη” αίσθηση σαν περιπλάνηση σε χώρο ανασκαφών.»

Η ΕΚΑ Hellas ευχαριστεί θερμά τους Αρχιτέκτονες Νίκο Βρατσάνο & Νάντια Κούλα και την Peak Design για την επιλογή και την ανάδειξη των δαπέδων της εταιρείας @interface

 

Στην έκθεση παρουσιάζονται τα ευρήματα του σπάνιου για ολόκληρο το Αιγαίο μυκηναϊκού θολωτού τάφου στην Αγία Θέκλα, στην Τήνο, τον οποίο ανέσκαψε ο Γεώργιος Δεσπίνης το 1979. Τόπος ταφής ενός γένους «αριστοκρατών», ο τάφος της Αγίας Θέκλας είναι ένας από τους μόλις τρεις γνωστούς θολωτούς μυκηναϊκούς τάφους στις Κυκλάδες. Τα πολύτιμα ευρήματά του αντικατοπτρίζουν το υψηλό πολιτισμικό επίπεδο της εποχής και αναδεικνύουν πτυχές του Μυκηναϊκού πολιτισμού, ο οποίο δικαίως μπορεί να θεωρηθεί από τους λαμπρότερους στην ιστορία της Ευρώπης.

 

 

Επίσης, περιλαμβάνονται αρχαιότητες και από άλλες σημαντικές προϊστορικές θέσεις του Αιγαίου, και συγκεκριμένα από τη Νάξο, τη Δήλο, τη Μύκονο, την Πάρο, τη Μήλο, τη Σίφνο, τη Θήρα και την Κέα, με αποτέλεσμα ο επισκέπτης να αποκτά πληρέστερη εικόνα της φυσιογνωμίας και της σπουδαιότητας του Μυκηναϊκού πολιτισμού στις Κυκλάδες. Την αφήγηση συνθέτουν ενότητες μέσα από τις οποίες φωτίζονται βασικο άξονες της ζωής των ανθρώπων της εποχής, όπως ο καθημερινός βίος, η λατρεία, ο πόλεμος, τα ταφικά έθιμα. Επιλεγμένα αντικείμενα, αντιπροσωπευτικά έργα κεραμικής, μεταλλοτεχνίας, μικροτεχνίας, ειδωλοπλαστικής, κοσμηματοποιίας, αναδεικνύουν όψεις της θαυμαστής παρακαταθήκης των Μυκηναίων, οι οποίοι αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τα κορυφαία έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, την Ιλιάδα και την Οδύσσεια.

 

 

Πηγή Δελτίο Τύπου: https://bit.ly/36XXYHT

Πηγή Φωτογραφιών: ©ΠΙΟΠ, Δ. Καπνόριζας

Need help optimizing your workspace?
Related articles